Véget ért a 29. Napsugár-gyermektábor

A Napsugár Kulturális Alapítvány 2024. július 3-8. között idén 29. alkalommal szervezte meg a KIDA – Keresztény Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány által működtetett illyefalvi várban a Napsugár-gyermektábort.

Az 5 napos rendezvényre 8 erdélyi megye 11 településéről 11 csoport, összesen 40 gyermek érkezett 11 kísérő pedagógussal kisebb-nagyobb városi vagy elszigeteltebb vidéki iskolákból, olyan csoportok, melyek versenyek győzteseiként nyerték jutalomként a tábort vagy a gyermeklap meghívására vettek részt hűséges előfizetőként és tevékeny olvasóként.

A tábor idei kerettörténete idén is Méhes György Szikra Ferkó c. meseregénye volt, ehhez terveztek munkatársaink változatos tevékenységeket, melyeknek kiváló helyszíne volt az 5 bástyával megerősített vár. Ezek közül négyben volt a résztvevő csapatok szálláshelye, egy pedig színpadként szolgált, ahova rossz idő esetén bevihettük tevékenységeinket.

A mindennapos reggeli torna után népi gyermekjátékok, népdaltanulás mellett batikolásra, mesetérkép megrajzolására, játszásra, babavarrásra, botparipa készítésére is sor került. Csernátonban a Haszmann Pál, Kézdivásárhelyen az Incze László Céhtörténeti Múzeum gyűjteményét látogattuk meg, majd a Rigó Jancsi cukrászdában hűsültünk. A tábor idején egyéni és csoportos pontgyűjtő tevékenységekre volt lehetőség, az összegyűjtött pontokat tallérra váltva vásári parádén vettek részt a gyermekek. Közösen voltunk jelen a vasárnapi templomi istentiszteleten. A tábort Szikra Ferkó és Fuvallat kisasszony jelképes lakodalma és táncház zárta, majd az esténként közvetítő Szikra TV műsorának bástyakrónikái után kiértékeltük a tábort és kiosztásra kerültek a tábori mesterlevelek, azaz oklevelek.

A Napsugár csapatán kívül Bárdos Réka tanító, népdalénekes vett részt szervezőként a táborban. Amíg a gyermekek az egyes foglalkozásokon tevékenykedtek, kísérő pedagógusaiknak alkalmuk nyílt a szakmai tapasztalatcserére, ami a program számára hozzáadott értéket jelent.

Programunk egész nemzeti közösségünk számára alapvetően fontos: kultúránk legfontosabb hordozóját, az anyanyelvet, valamint a népi és irodalmi műveltséget emeli a gyermekek értékrendjének középpontjába, széles hatósugarú, az egész régióra kiterjed, a legérzékenyebb életkorban levő és nemritkán veszélyeztetett nyelvi környezetben élő réteget célozza meg.

A rendezvényt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány, illetve a Méhes György-Nagy Elek Alapítvány támogatta.