SAKK-FALAT – JANUÁR

MÜLLER KATI és MÜLLER TIBOR rovata

A Polgár lányok

Szerintetek hogyan lesz valaki zseni? A tehetséggel születni kell, vagy élete során megszerezheti az ember? Erre keresett választ Polgár László tanár, sakkedző, amikor eldöntötte: három lányát sakkzseninek neveli. Feleségével, Klárával együtt mindent megtettek azért, hogy gyermekeik teljesen magukba szívják a játék minden csínját, trükkjét és titkát.

A három kislány, Zsuzsa, Zsófia és Judit sakkot ettek és ittak egész gyermekkorukban, reggeltől estig erre koncentráltak, de magántanulóként mindegyikük több, nem sakkal kapcsolatos diplomát is szerzett, négy-nyolc idegen nyelven beszélnek, sokat sportoltak.

A zseninevelés sikere talán még a Polgár-szülőket is meglepte: a nővérek legnagyobbika, Zsuzsa már 15 évesen hivatalosan a világ legjobb női sakkozója volt, ennyi idősen kapta meg a nemzetközi nagymester címet is, ami abban az időben világrekordnak számított.

Az egyetlen, aki meg tudta előzni, kishúga, Judit volt, akit minden idők legjobb női sakkozójaként tartanak számon. 1989 és 2015 között nem akadt olyan nő, és csak nagyon kevés férfi, aki nála jobban játszott volna.

Zsófia is nagy sikereket ért el, de húga, nővére sikereihez nem hasonlíthatókat. Édesapjuk jelszava: „a zseni nem születik, hanem azzá válik” igaznak bizonyult, hiszen a gyerekkori sakkneveléssel világrengető három testvért okított Polgár tanár úr.

Versenyzői pályafutása lezárása óta Judit többek között az iskolai sakkoktatás népszerűsítésére koncentrál. A Napsugár sakk-rovata is Polgár Judit Sakkpalota programjához kapcsolódik.

Hogy bárkiből lehet sakkvilágbajnok, az cseppet sem biztos, az viszont igen, hogy ha a Polgár családban vacsora után előkerül a sakktábla, ott kő kövön nem marad.

Részlet a Polgár lányokról szóló rajzfilmből.