Vissza a nyitóoldalra
 
 
 
e-mail
e-mail
Honlaptérkép Videócsatornánk Kövess minket a Facebook-on
Szezám, nyílj ki!  Szezám, zárulj!

NAPSUGÁR ÖTTUSA SPORTVERSENY
4 fős csapatok
 
Szervező:Napsugár, naps.sziv@napsugar.ro, 0264-418001, 0743-139939
Időpont:2019. május 17–19.
Helyszín:Kolozsvár
Korosztály:III. osztály
további tudnivalók
 • Versenyfelhívás
 • Versenypróbák
 • Jelentkezők

IX. NAPSUGÁR ÖTTUSA BAJNOKSÁG
III. osztályos tanulók sportvetélkedője


A mozgáshiány össztársadalmi gond, súlyos élettani következményei már gyermekkorban jelentkeznek.
A kisgyermekek sok-sok generációját, 61 éven át olvasásra nevelő Napsugár gyermeklap 9. éve a nevelés új területét vállalja magára: a szedentáris életmóddal, a tévé és a számítógép képernyőjének bűvöletével próbálja felvenni a versenyt.
A Napsugár Öttusa Bajnokság mozgásra serkenti a kisdiákokat, megismerteti őket a sport nemes versenyszellemével, az összefogás erejével, esélyt ad az elméleti tantárgyakban sikerélményt ritkán megélő gyermekeknek is.

Az öttusa név csupán az öt versenyszámra utal, amelyek nem azonosak magának a sportágnak az öt próbájával, hanem követik a tantervet, és az életkori sajátosságok figyelembe vételével a játékra alapoznak.

A Napsugár Öttusa Bajnokság 5 próbája:
 1. ügyességi akadálypálya
 2. célba dobás
 3. helyből távolugrás
 4. egyensúlyozás
 5. váltófutás

A csapatot 4 harmadik osztályos tanuló alkotja, akik valamennyien ugyanannak az iskolának és osztálynak a tanulói.

16 megye több száz városi és falusi iskoláját szeretnénk mozgósítani, ezért úgy alakítottuk ki a verseny forgatókönyvét, hogy sem túl nagy anyagi ráfordítást igénylő, sem különleges fizikai adottságokat feltételező sportágak ne szerepeljenek benne. Nem kiemelkedő sportteljesítmények elérésére törekszünk, hanem gyermekek százainak a mozgósítására.

A versenyszámok részletes leírása, bővebb tájákoztatás és benevezés:
www.napsugar.ro, naps.sziv@napsugar.ro, 0264 418001, 0743 139939, 0743 139941

Benevezési határidő: 2019. február 20.
Az iskolai, körzeti, megyei döntőket 2019. március 31-éig kell lebonyolítani.
Az országos döntőt 2019. május 17–19-én tartjuk a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban, a tavalyi aranyérmes csapat iskolájában.

A Napsugár vidám, játékos öttusa bajnoksága erősíti közösségünk testi-lelki egészségét, összetartását, erkölcsi és életerjét.
Bízunk abban, hogy versenyünk nevelői értéke, újszerűsége, időszerűsége és hiánypótló volta miatt méltónak bizonyul a szaktanfelügyelők, a tanítók és a testnevelő tanárok megtisztelő figyelmére.

Szeretettel és nagyrabecsüléssel
A Napsugár szerkesztősége

Kolozsvár, 2018. augusztus 31-én

NAPSUGÁR ÖTTUSA BAJNOKSÁG
III. osztályos tanulók sportvetélkedője


A csapatok 4 főből állnak, akik mind ugyanannak az osztálynak a tanulói.
Figyelem: a párhuzamos osztályokkal rendelkező iskolák nem alakíthatnak vegyes csapatot!
Kérjük, figyelmesen olvassák el a részletes leírást, mert változtatások-pontosítások születtek annak érdekében, hogy mindenki számára érthetőbb legyen, és emelkedjen a verseny színvonala. Köszönjük.

Az 5 próba:

 1. ügyességi akadálypálya
 2. célba dobás
 3. helyből távolugrás
 4. egyensúlyozás
 5. váltófutás


A próbák részletesebb leírása

 1. Ügyességi akadálypálya
  A próbában mind a 4 versenyző részt vesz.
  Kiinduló helyzet: a rajtvonal mögött állnak oszlopsorban (egymás háta mögött).
  Az akadálypálya feladatai sorrendben:
  1. labdavezetés (kosárlabda) bóják (6 db.) megkerülésével, labda letevése egy kijelölt helyre (pl. hullahopp karikába, hogy ne guruljon el);
  2. gurulóátfordulás előre guggolásból guggolásba szivacsszőnyegen (bukfenc matracon);
  3. tornapadon a test előremozdítása a karok egyidejű vagy váltakozó húzásával; indulás terpeszülésből (a pad kezdővonalától mért 30 cm-es szakasz, ahová a gyerek leül, majd előre dől, és húzza magát a pad végső vonaláig);
  4. 4 labda (2 kosár-, 1 röp-, 1 méta-, azaz ojnalabda) áthelyezése egyik hullahopp karikából a másikba. A hullahopp karikák 1,5 méterre helyezkednek el egymástól, majd visszafordulás;
  5. szaladás egyenes vonalban, az első mozzanat végén letett labdát felvéve, és kézben tartva tovább szaladás a bóják között/mellett a rajtvonalhoz.
  Az akadálypályán egyidejűleg a csapatból csak egy tanuló tartózkodik, aki visszaérve a kiinduló vonalhoz labdaátadással (nem szabad dobni!) indítja a társát.
  A feladat akkor ér véget, amikor mind a négy gyerek megküzdött az akadálypálya nehézségeivel, és a labda visszakerült az első számú versenyző kezébe, aki magasra emeli azt.
  A legrövidebb idő alatt teljesítő csapat kapja a maximális pontszámot.

 2. Célba dobás
  Egy tanuló (az 1.) képviseli a csapatot.
  3 részből áll, tetszőleges sorrendben teljesíthető:
  1. a talajra húzott vonal mögül jobb (bal) térdelőállásból vagy guggolásból 4 méter távolságra lévő 3 kis bója eltalálása méta-, azaz ojnalabdával, max. 3 dobásból, a bóják tornapadon állnak, 30 cm-re egymástól;
  2. a talajra húzott vonal mögül álló helyzetből 4 méter távolságra lévő, asztalra, egymástól 30 cm-re helyezett 3 kis bója eltalálása méta-, azaz ojnalabdával, max. 3 dobásból;
  3. a talajra húzott vonal mögül álló helyzetből egy felfüggesztett, 80 cm-es átmérőjű hullahopp karikán át kell dobni 4 röplabdát. A hullahopp karika a dobóvonaltól 4 méter távolságra, a földtől 1,5 méter magasságban helyezkedik el (1,5 m a föld és a hullahopp karika alsó része közötti távolság).
  Ahány bóját sikerült eltalálni, illetve ahány labdát sikerült a hullahopp karikán áthajítani, annyi pontot kap a csapat. A feladatban maximum 10 pontot lehet elérni.

 3. Helyből távolugrás
  A csapatot két versenyző (a 2. és a 3.) képviseli.
  A versenyző nekifutás nélkül, a talajra húzott kiinduló vonal mögött áll, lendületszerzés (lábujjhegyre emelkedés, karlendítés magas tartásba, majd térdhajlítás illetve karlendítés hátra) után páros lábbal rugaszkodik el, és páros lábbal ér talajt.
  A kiinduló vonal és a talajon hagyott utolsó nyom (a kiinduló vonalhoz legközelebbi nyom – sarok, fenék, kéz) közti távolságot mérjük.
  Minden versenyző 2-szer ugrik egymás után. A két ugrás között maximum 1 perc pihenőidő telhet el. A két ugrás közül a jobbikat vesszük figyelembe.
  Mindkettőjük jobbik eredményét összeadva („ugrás-összeg”) kapjuk meg a próba végeredményét.
  A vetélkedő legnagyobb „ugrás-összege” kapja a maximális pontszámot.

 4. Egyensúlyozás
  Egy tanuló (a 4.) képviseli a csapatot.
  3 részből áll:
  rajtvonal a tornapadtól 1 m-re;
  1. végighaladás egy tornapad ülőlapján;
  2. majd átlépni egy felfordított tornapadra, amely balra 135 fokos szögben van elhelyezve az előzőhöz képest, és a pad rúdján végigegyensúlyozás;
  3. átlépni egy ugyancsak felfordított tornapad rúdjára, amely a második padhoz viszonyítva jobbra, 135 fokos szögben, a célvonal felé van irányítva.
  az utolsó pad után 2 m szaladás zárja a próbát.
  A próba végrehajtása időre történik. A legrövidebb idő alatt teljesítő versenyző, illetve csapata kapja a maximális pontszámot.

 5. Váltófutás
  A próbában mind a 4 versenyző részt vesz.
  A váltóeszköz egy 30 cm hosszúságú bot (váltó bot).
  A versenyzők a rajtvonal mögött helyezkednek el oszlopsorban (egymás háta mögött). A táv hossza 20 méter, meg kell kerülni egy bóját, majd visszaszaladás a csapathoz. A váltás a bot átadásával történik. A versenyzők a rajtvonal mögött, kinyújtott karral várják a botot, és csak annak átvétele után indulhatnak.
  A feladat akkor ér véget, amikor mind a 4 versenyző lefutotta a távot, és az utolsó futó átlépte a RAJT = CÉL-vonalat. A botot nem kell átadnia az első versenyzőnek.
  A legrövidebb idő alatt teljesítő csapat kapja a maximális pontszámot.


Pontozás:
A maximális pontszám a résztvevő csapatok függvényében alakul.
Ha 15 csapat vesz részt, akkor 15 az elérhető maximális pont az összes próbában (kivéve a célba dobást, ahol 10 pont), és az elért eredmény függvényében kapják a csapatok a pontokat.


Összeállította:
Vătămăniuc-Bartha Éva Tímea,
a kolozsvári Apáczai Líceum testnevelő tanára

Szeretettel várjuk a sportos- és játékos-kedvű harmadikosokat, tanítókat és testnevelő tanárokat
A Napsugár szerkesztősége

Tel: 0264 418001, 0743 139939, 0743 139941
Villámpostacím: naps.sziv@napsugar.ro, honlap: www.napsugar.ro
Postacím: 400462 Cluj, Bld. C. Brâncuși, nr. 202. ap.101.


KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ANYANYELVI VETÉLKEDŐ
3 fős csapatok
 
Szervező:IV. osztály: Napsugár, naps.sziv@napsugar.ro, 0264-418001, 0743-139939;
V–XII. osztály: Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, www.aesz.ro, aesz@planet.ro
Időpont:2019. május 10–12.
Helyszín:Nagyenyed
Korosztály:IV–XII. osztály
további tudnivalók
 • Megyei eredmények
 • Versenyfelhívás
 • Program
 • Részvételi adatlap
Azokban a megyékben, ahol tartanak elődöntőt, a Szólj, szám szeptembertől márciusig beküldött megfejtései és a megyei döntő összesített pontszáma, a többi megyében a Szólj, szám eredmények alapján dől el a továbbjutás.


Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Verseny

KAV 2018/2019

Versenyszabályzat a 2018/2019-es tanévre


A verseny célja a diákok anyanyelvi és irodalmi műveltségének gyarapítása; a vetélkedő elvárásrendszerében alapvető követelmény a három korosztálynak megfelelő anyanyelvi műveltség, kreativitás, beszédkészség és a két nagyobb korosztály esetében a magyar irodalomban, történelemben való tájékozottság. A nyelvi kérdések, feladatok kötődhetnek a verseny helyszínéhez, illetve valamely időszerű irodalmi, történelmi évfordulóhoz, de ez a tematika nem igényel kötelező bibliográfia alapján történő, külön felkészülést, hanem az anyanyelvi műveltséget mérő játékok, feladatok helyes megoldásából kerekedik ki, és a verseny kerete, zene, vetítés, képek, játékvezetői magyarázat teremti meg a sajátos hangulatát.
A vetélkedőt három kategóriában szervezzük: kisiskolások, általános iskolások és középiskolások számára.
A versenyt a Magyar Nyelv Napjai keretében az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), a Napsugár gyermeklap, a rendezvény helyszínét biztosító iskola (2019-ben a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium) szervezi, a szaktanfelügyelők és/vagy a módszertani körfelelősök, valamint az erre vállalkozó magyartanárok és tanítók segítségével.

A verseny lebonyolítása:
A megmérettetés elsődleges színtere az a tanintézmény, amelyben a versenyzők tanulmányaikat végzik. Itt rendezik meg az iskolai fordulót. A továbbjutó csapatok számára indokolt esetben a megyei tanfelügyelőségek megszervezik a megyei selejtezőt.

A IV. osztályosok a Napsugár gyermeklap hét lapszámában (szeptember–március) közölt anyanyelvi feladatok megoldásával gyűjthetik össze az országos döntőn való részvételhez szükséges pontszámot. Azokban a megyékben (Bihar, Hargita, Kolozs, Kovászna, Maros, Szatmár, Szilágy), ahol szerveznek anyanyelvi csapatversenyt, e verseny eredményét és a Napsugár-játék pontszámát összesítve dől el, hogy kik a továbbjutók.
Az általános iskolás és középiskolás csapatoknak adott határidőig, megadott témára egy pályamunkát kell elkészíteniük. Ezek értékelése alapján dönt az iskolai szakasz, vagy a megyei szakasz zsűrije a csapatok továbbjutásáról.
Az országos vetélkedőn a IV–XII. osztályosok kategóriánként egy-egy csapattal vehetnek részt Arad, Bákó, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Máramaros, Maros, Szatmár, Szeben, Szilágy, Temes megyéből, valamint Bukarestből.

A csapatok összetétele: az országos döntőre küldött csapat 3 tagból áll.
Az egyes megyékben fennmaradt helyek az érdeklődés függvényében visszaoszthatók.

Az országos döntőre továbbjutók adatait (név, személyi szám – CNP −, osztály, iskola, helység, megye, felkészítő tanár neve, pontszám), a kísérőtanár adatait a megyei szervezők 2019. április 10-éig az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) irodájába (cím: aesz@planet.ro) küldik el.
A IV. osztályosok megyei versenyének időpontjáról a szaktanfelügyelőknek 2019. március 22-éig kell tájékoztatniuk a Napsugár szerkesztőségét (naps.sziv@napsugar.ro). Ugyanerre a címre kérjük elküldeni az országos döntőre továbbjutók adatait (név, személyi szám – CNP −, osztály, iskola, helység, megye), valamint a felkészítő-kísérő tanító adatait is.
Az országos vetélkedőre továbbjutók névsorát 2019. április 15-én tesszük közzé.
Az országos döntő helyszíne: Nagyenyed. Időpontja: 2019. május 10–12.

Tematika:

A IV. osztályosok versenyének témája:
Kinek könnyű a toll… Benedek Elek születésének 160., halálának 90. évfordulója
Ez csupán a feladatok keretét képezi, hangulatát adja majd meg, a csapatoknak természetesen nem a nagy mesemondó életéből, művészetéből kell készülniük, hanem a szokásos anyanyelvi játékokat gyakorolniuk, hogy korukhoz mérten legyen gazdag a szókincsük, ismerjenek sok közmondást, szólást, rokon értelmű szót, kifejezést, írjanak minél helyesebben, olvassanak folyékonyan és kifejezően, szeressenek és tudjanak alkotó módon gondolkodni, véleményüket megfogalmazni, csapatban játszani.
A verseny forgatókönyve 6-8 írásbeli nyelvi játékot, 1 olvasási és 1 szövegalkotási próbát tartalmaz majd.
Ajánlott könyvészet a IV. osztály számára:
A Napsugár gyermeklap Szólj, szám rovata 2008-tól 2019-ig
Szép „szerével”. A Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő 2001 és 2010 között lezajlott tíz országos döntőjének feladatsora, Napsugár Kiadó, Kolozsvár, 2016
Szólj, szám! A Napsugár gyermeklap anyanyelvi feladatai 1998 októberétől 2007 decemberéig, Napsugár Kiadó, Kolozsvár, 2014

Az általános iskolások (V–VIII.) versenyének témája:
Sütő András nyomában, különös tekintettel a gyermekkorát felidéző és az anyanyelv értékeivel foglalkozó írásaira.
Bemutató:
A kulturális és tudományos élet nagyjai közül többen is a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban végezték tanulmányaikat. A csapatok feladata az lesz, hogy kiválasszanak egy Enyeden végzett (a csapathoz valamilyen módon kötődő) hírességet, és egy 2–3 perces bemutatót készítsenek róla. A bemutató formája szabadon választható (a csapat által eljátszott jelenettől PPT-bemutatóig bármi lehet). Ezt a csapatok a versenyen fogják bemutatni.
Könyvészet:
Sütő András: Gyermekkorom tükörcserepei. (Bármely kiadás.)
A témához kapcsolódó bármilyen információ az internetről.
Nyelvi játékokkal kapcsolatos ajánlott könyvészet:
Zsigmond Győző: Nyelvi rejtvény, játék és verseny. Pallas- Akadémia Kiadó. 2011. Csíkszereda.
Grétsy László: Nyelvi játékaink nagykönyve. Tinta Kiadó. 2012. Budapest.

A középiskolások (IX–XII.) versenyének témája:
Sütő András, a magyar nyelv művésze.
Sütő András, a nyelv nagy mestere tanulmányait szülőfalujában, Nagyenyeden és Kolozsváron végezte. Az Engedjétek hozzám jönni a szavakat című műve az anyanyelvvel való kapcsolatát mutatja be. E mű alapján a csapatok egy interaktív csapatverseny keretében különböző feladatok során tanúsítják kreativitásukat, nyelvi leleményüket.
Bemutató:
A kulturális és tudományos élet nagyjai közül többen is a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban végezték tanulmányaikat. A csapatok feladata az lesz, hogy kiválasszanak egy Enyeden végzett (a csapathoz valamilyen módon kötődő) hírességet, és egy 2–3 perces bemutatót készítsenek róla. A bemutató formája szabadon választható (a csapat által eljátszott jelenettől PPT-bemutatóig bármi lehet). Ezt a csapatok a versenyen fogják bemutatni.
Könyvészet:
Sütő András: Engedjétek hozzám jönni a szavakat.
Nyelvi játékokkal kapcsolatos ajánlott könyvészet:
Forgács Róbert 2010. Anya-nyelv-csavar. Tinta Könyvkiadó, Budapest.
Forgács Róbert 2012. Anya-nyelv-ész. Tinta Könyvkiadó, Budapest.
Szőcsné Antal Irén 2016. Anya-nyelv-búvár. Tinta Könyvkiadó, Budapest.

A tematikához kapcsolódó szóbeli és írásbeli feladatok (korcsoportnak megfelelően): helyesírás; helyes ejtés, beszédművelés; nyelvhelyesség általában; szókincsfejlesztés, szólások, közmondások; nyelvtörténet; leíró nyelvtani ismeretek; olvasottság; nyelvi találékonyság, játékos szóalkotás; fogalmazókészség. Eredményes felkészülést, vidám játékot kívánunk.

  PDF formátum Word formátum
Részvételi adatlap

KRIZA JÁNOS MESEMONDÓ, BALLADAMONDÓ ÉS -ÉNEKLŐ
VERSENY

egyéni
 
Szervező:mese: Napsugár, naps.sziv@napsugar.ro, 0264-418001, 0743-139939;
ballada: Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, www.aesz.ro, aesz@planet.ro
Időpont:2018. november 16-18.
Helyszín:Sepsiszentgyörgy
Korosztály:I–XII. osztály
további tudnivalók
 • Versenyszabályzat
 • Program
 • Részvételi adatlap
 • Díjazottak

Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő
és Mesemondó Verseny

2018/2019-es tanév

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége 2000 áprilisában szervezett először balladamondó versenyt középiskolás diákoknak. A mesemondó versenyt 2009-ig a Magyar Nyelv Napjai keretén belül szerveztük. 2010-ben, a verseny történetében először találkozott a két népköltői történetmondó műfaj, a ballada és a népmese. 2013-tól pedig külön kategóriában megszervezzük a balladaéneklők versenyét is. A rendezvényt Kriza János népköltészeti gyűjtőről neveztük el.
A versenyre bejelentkezett diákoknak a magyar népköltészet gazdag kincsestárából kell válogatniuk, és ezáltal kapcsolatba kerülhetnek a magyarság szellemi örökségének értékes részével. A vetélkedő által a balladamondás és éneklés napjainkban elhanyagolt előadói műfajának is híveket szerezhetünk. Célunk az is, hogy az országos döntő résztvevői, akik Erdély különböző helységeiből gyűlnek össze Sepsiszentgyörgyre, megismerjék a város és környék nevezetesebb történelmi és kulturális értékeit, meglátogatva múzeumokat és művelődéstörténeti emlékhelyeket.
A versenyt az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), a Napsugár gyermeklap, a Nemzeti Oktatási Minisztérium Kisebbségi Főosztálya, Kovászna Megye Tanfelügyelősége és a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum szervezi, a szaktanfelügyelők és/vagy a módszertani körfelelősök, valamint az erre vállalkozó magyartanárok és tanítók segítségével.
A balladamondó versenyre IX–XII. osztályosok, a balladaéneklő versenyre pedig V–XII. osztályosok jelentkezhetnek. A versenyzőknek egy szabadon választott népballadát kell előadniuk. A mesemondó versenyen I–XII. osztályosok vehetnek részt egy szabadon választott népmesével. A két kisebb korosztálynak egy, legfeljebb 3 perces, a középiskolásoknak legfeljebb 5 perces népmesét kell elmondaniuk kellékek és színészi játék nélkül, árnyaltan, kifejezően, hitelesen, minél közelebb a népi mesemondók stílusához. Az országos döntőre magyar és székely népmesékből, népmese-feldolgozásokból válogassanak a versenyzők.
Az országos döntő helyszíne Sepsiszentgyörgy. Szervező tanintézmény: Plugor Sándor Művészeti Líceum. Időpontja a 2018/2019-es tanévben: 2018. november 16–18. Benevezési határidő: 2018. október 22.
Mindhárom versenyformában az előzőleg megtartott helyi, megyei döntők győztesei vesznek részt.

Résztvevők száma:

Ssz.MegyeRésztvevők száma (országos döntő)
I–IV. osztály mese­mondásV–VIII. osztályIX–XII. osztályÖssze­sen
mese­mondásballada­éneklésmese­mondásballada­éneklésballada­mondás
1.Fehér32112110
2.Arad32222213
3.Bákó2210005
4.Bihar53232217
5.Beszterce-Naszód32112110
6.Brassó52222215
7.Bukarest2111005
8.Kolozs53222216
9.Kovászna64343323
10.Hargita85544430
11.Hunyad32112110
12.Máramaros32112110
13.Maros64343323
14.Szilágy52222215
15.Szatmár53232217
16.Szeben2111005
17.Temes32112110
Összesen:694231333227234

A táblázatban szereplő helyek száma versenyformánként és korcsoportonként megyei szinten újraosztható a jelentkezések és a selejtezőkön elért eredmények alapján. Az egyes megyékben fennmaradt helyek az érdeklődés függvényében a többi megyének visszaoszthatók.
Azoknak a jelentkezőknek, akik az előző években is részt vettek a versenyen, új mesét, népballadát kell választaniuk.

Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő
és Mesemondó Verseny

Sepsiszentgyörgy, 2018. november 16–18.


A rendezvény programja:

2018. november 16.

Érkezés, elszállásolás
20.00 – 22.30 Vacsora

2018. november 17.

7.00 – 8.30 Reggeli
9.00 Megnyitó – Székely Nemzeti Múzeum, Bartók Terem
10.00 Mesemondó verseny (I–II. osztályosok) – Míves Ház
Mesemondó verseny (III–IV. osztályosok) – Székely Nemzeti Múzeum, Bartók Terem
Mesemondó verseny (V–VI. osztályosok) – Kónya Ádám Művelődési Ház
Mesemondó verseny (VII–VIII. osztályosok) – Bod Péter Megyei Könyvtár
Mesemondó verseny (IX–XII. osztályosok) – Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér
Balladamondó verseny (IX–XII. osztályosok) – Lábas Ház
Balladaéneklő verseny (V–XII. osztályosok) – Plugor Sándor Művészeti Líceum
13.00 – 15.00 Ebéd
16.00 – 19.00 Játszóház, kézműves foglalkozások (I–VIII. osztályosok) – Míves Ház
16.00 – 18.00 Filmvetítés és beszélgetés a rendezővel: Az év lagzija (dokumentumfilm), rendező: Bán József, a sztánai V. Nemzetközi Népismereti Filmszemle és a Kaptár – Dokumentumfilm-szemle díjazott filmje (IX–XII. osztályosok, kísérő tanárok, meghívottak, zsűri)– Művész mozi
19.00 Vacsora

2018. november 18.

8.30 – 9.30 Reggeli
10.00 – 11.30 Záróünnepség, eredményhirdetés, díjkiosztás – Székely Nemzeti Múzeum, Bartók Terem
12.00 – 14.00 Ebéd

Regisztráció és étkezés a Székely Mikó Kollégium, Gábor Áron u. 18. alatti épületében (a volt Kós Károly Szakképző Líceum épülete).

A szállás helyét a regisztrálásnál tudatjuk.

Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő
és Mesemondó Verseny

2018. november 16–18.

Díjazottak


ORSZÁGOS BALLADAMONDÓ VERSENY


I. díj
Szilágyi Anna
Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely, IX. osztály
felkészítő: Fekete Erzsébet

II. díj
Naphegyi-Boldis Zsuzsanna
Iosif Vulcan Főgimnázium, Nagyvárad, XI. osztály
felkészítő: Nagy Enikő

III. díj
Volosin Csenge
Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, Szatmárnémeti, X. osztály
felkészítő: Heinrich Andrea

Dicséretek
Molnár Gergely
Kőrösi Csoma Sándor Líceum, Kovászna, XI. osztály
fekészítő: Molnár Juliánna

Varga Gergő
Mircea Eliade Főgimnázium, Segesvár, XII. osztály
fekészítő: Fodor Gyöngyi


BALLADAÉNEKLŐ VERSENY


V–VIII. osztályosok

I. díj
Máthé Gyopár Bíborka
Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, Székelyudvarhely, VII. osztály
felkészítő: Máthé Melinda

II. díj
Geréb Ajnácska
Orbán Balázs Általános Iskola, Székelyudvarhely, VII. osztály
felkészítő: Hajdó Noémi

III. díj
Biró Csenge
Berde Mózes Unitárius Gimnázium, Székelykeresztúr, VII. osztály
felkészítő: Nemes Annamária

Dicséretek
Fábián Katalin
Orbán Balázs Általános Iskola, Székelyudvarhely, VIII. osztály
felkészítő: Hajdó Noémi

Pál Orsolya Tímea
Petőfi Sándor Általános Iskola, Székelykeresztúr, VIII. osztály
felkészítő: Kacsó Anna Juliánna

László Délia Stefánia
Klézsei Általános Iskola, Klézse, V. osztály
felészítő: Istók Angéla


IX–XII. osztályosok

I. díj
Rejtő Dóra
Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Nagyvárad, IX. osztály
felkészítő: Konrád Ildikó

II. díj
Szabó Abigél
Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár, X. osztály
felkészítő: Molnos Ildikó

III. díj
Baranyi Tünde
Ady Endre Elméleti Líceum, Nagyvárad, X. osztály
felkészítő: Kirkósa Enikő, Szalay Fatima

Dicséretek
Fejér Eszter
Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, Székelyudvarhely, XI. osztály
felkészítő: Goró Mária

Pácsi Árpád
Mircea Eliade Főgimnázium, Segesvár, X. osztály
felkészítő: Fodor Gyöngyi


ORSZÁGOS MESEMONDÓ VERSENY


EK–II. osztályosok

I. díj
Pătrânjel Viktória
Kőrösi Csoma Sándor Líceum, Kovászna, II. osztály
tanító: Székely Márta

II. díj
Bokos Hunor
Felsőbányai Műszaki Iskola, Felsőbánya, II. osztály
tanító: Laurán Angéla

III. díj
Székely Johanna
1. sz. Szakképző Líceum, Sarmaság, II. osztály
tanító: Kocsis Gabriella

Dicséretek
Szabó Csongor
Simion Bărnuțiu Általános Iskola, Zilah, I. osztály
tanító: Szalai Erzsébet Ildikó

Csiszér Zenkő
Dr. Gelei József Általános Iskola, Árkos, I. osztály
tanító: Berde Éva

Piroska Krisztina
Trefán Leonárd Általános Iskola, Kézdiszentkereszt, előkészítő osztály
tanító: Lénárt Piroska

Vitus Bulbuk Áron
János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár, I. osztály
felkészítő: Varga Gabriella

Napsugár különdíjak
Tamás-Péter Dorka
Lorántffy Zsuzsanna Református Líceum, Nagyvárad, I. osztály
tanító: Soós Orsolya

Fridrik-Hegyes Dávid
2. sz. Általános Iskola, Pécska, I. osztály
tanító: Chira Ildikó Anna

Györfi Abigél
Fráter György Általános Iskola, Gyergyóremete, előkészítő osztály
tanító: Nagy Erzsébet

Csorvási Panka
Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, Szatmárnémeti, II. osztály
tanító: Leiti Mónika

Hegyi Krisztián
Agyagfalvi Általános Iskola, II. osztály
tanító: Nagy Abigél


III–IV. osztályosok

I. díj
Földes Levente
Kun Kocsárd Általános Iskola, Ozsdola, III. osztály
tanító: Páll Mária

II. díj
Kocsis-Feri Benjámin
1. sz. Szakképző Líceum, Sarmaság, III. osztály
tanító: Dari Erika

III. díj
Lévay Mira Eszter
Nicolae Iorga Általános Iskola, Nagybánya, III. osztály
tanító: Molnár Klára

Dicséretek
Lakó Csenge
Orbán Balázs Általános Iskola, Székelyudvarhely, III. osztály
tanító: Imre Ibolya

Németi Nóra
Bălcescu-Petőfi Általános Iskola, Szatmárnémeti, IV. osztály
tanító: János Erzsébet

Ferencz Ilka
Bethlen Gábor Általános Iskola, Gyergyószárhely, III. osztály
tanító: Ádám Erzsébet

Székely Zsanett
Szent György Technológiai Líceum, Erdőszentgyörgy, III. osztály
tanító: Kacsó Melinda

Szilveszter László
Jósika Miklós Általános Iskola, Etéd, III. osztály
felkészítő: Mére Erika

Napsugár különdíjak
Borbély Adolf
Rigmányi Általános Iskola, III. osztály
tanító: Barabás Ibolya

Dull Anna
Szilágyfőkeresztúri Általános Iskola, III. osztály
tanító: Tolnai Rozália

Juhász Ábel
Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár, III. osztály
tanító: Stan Orsolya

Remán-Zippenfenig Sarolta
Zajzoni Rab István Elméleti Líceum, Négyfalu, III. osztály
tanító: Székely Edit

Veress Nóra
Ady Endre Elméleti Líceum, Bukarest, IV. osztály
tanító: Demény Timea


V–VI. osztályosok

I. díj
Simon Tímea
Bethlen Gábor Általános Iskola, Székelyudvarhely, V. osztály
felkészítő: László Krisztina, Kányádi Csilla, Simon Gyöngyike

II. díj
Gyurka Andrea Krisztina
Külsőrekecsini Általános Iskola, V. osztály
felkészítő: Majzik-Daczó Kinga

III. díj
Szabó Bernadett Lidia
1. sz. Általános Iskola, Szilágybagos, VI. osztály
felkészítő: Bogdan Elena

Dicséretek
Rancz-Gyárfás Gergő
Petőfi Sándor Általános Iskola, Kézdivásárhely, V. osztály
felkészítő : Fazakas Enikő

Cseh Vanda
Horváth János Elméleti Líceum, Margitta, V. osztály
felkészítő: Almási Judit

Gálfalvi Dalma Borbála
Kádár Márton Általános Iskola, Mezőpanit, V. osztály
felkészítő: György Csilla

Csata Dorottya
Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár, VI. osztály
felkészítő: Bakó Ágnes


VII–VIII. osztály

I. díj
Debreceni Máté
Simion Bărnuțiu Általános Iskola, Zilah, VII. osztály
felkészítő: Pataki Ida

II. díj
Császár Balázs
Zöld Péter Általános Iskola, Madéfalva, VII. osztály
felkészítő: Máté Sándor, Abos Magdolna

III. díj
Bodó Dávid
Kádár Márton Általános Iskola, Mezőpanit, VIII. osztály
felkészítő: Timár Ida

Dicséretek
Farkas Jánoska
Külsőrekecsini Általános Iskola, VIII. osztály
felkészítő: Porundi Alina Celina

Bányai Roni Szilárd
Nicolae Iorga Általános Iskola, Nagybánya, VIII. osztály
felkészítő: Bálint Beáta

Balogh Áron
Nicolae Iorga Általános Iskola, Nagybánya, VII. osztály
felkészítő: Bálint Beáta

Bier Viktória Anita
Simonyi Imre Általános Iskola, Arad, VII. osztály
felkészítő: Horváth Karolina


IX–XII. osztály

I. díj
Liszkai Krisztián
Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti, X. osztály
felkészítő: Bagosi Ilona

II. díj
Rancz-Gyárfás Hanna
Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely, IX. osztály
felkészítő: Nagy-Babos Tamás

III. díj
Balogh Ádám
Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, Szatmárnémeti, XI. osztály
felkészítő: Czier Andrea

Dicséretek
Kánya Réka
Szatmárnémeti Református Gimnázium, X. osztály
felkészítő: Szilágyi Éva

Molnár Angéla Szilvia
Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed, IX. osztály
felkészítő: Fodor Brigitta

ARANYTOLL MESEÍRÓ VERSENY
egyéni
 
Szervező:Tunyogi Katalin, 0745-582457, tunykat@yahoo.com
Időpont:2018. november 23–25.
Helyszín:Nagyvárad
Korosztály:IV. osztály
további tudnivalók
 •  
 

MESÉK SZÁRNYÁN MESEVETÉLKEDŐ
4 fős csapatok
 
Szervező:Alföldy Andrea, 0740-806174, alfandi@freemail.hu
Időpont:2019. március 22–24.
Helyszín:Nagyvárad
Korosztály:II–IV. osztály
további tudnivalók
 •  
 

KURUTTY ÁLTALÁNOS MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐ
4 fős csapatok
 
Szervező:A csíkszentdomokosi Cseralji Iskola, 0266-336361, kuruttyomt@yahoo.com
Kurkó István, 0755-013465
Időpont:2019. május 17–19.
Helyszín:Arad
Korosztály:I–IV. osztály
további tudnivalók
 •  
 

ŐSZIRÓZSA NÉPDALVETÉLKEDŐ
egyéni
 
Szervező:Dénes Ildikó, ildiko.karmandenes@yahoo.com
Időpont:2018. október 19–21.
Helyszín:Újszentes
Korosztály:előkészítő–VIII. osztály
további tudnivalók
 •  
 

KÁNYÁDI SÁNDOR ORSZÁGOS SZAVALÓVERSENY
egyéni
 
Szervező:Varsolci Általános Iskola, Dénes Irén, 0741-425752, varsolciak@gmail.com
Időpont:2019. május 10–12.
Helyszín:Varsolc, Szilágy megye
Korosztály:előkészítő–IV. osztály
további tudnivalók
 •  
 

REGEMONDÓ ÉS KÉPREGE VETÉLKEDŐ
egyéni
 
Szervező:Dacia Gimnázium, Molnár Hajnal, 0752-373262, mohajnal@yahoo.com
Időpont:2019. április 5–6.
Helyszín:Marosvásárhely
Korosztály:III. osztály regemondás, IV. osztály rajz
további tudnivalók
 •  
 

FÜRKÉSZ HELYESÍRÁSI VERSENY
egyéni
 
Szervező:Krasznai Tünde, krasznaitunde@yahoo.com
Időpont:2019. április 12–14.
Helyszín:Nagyvárad
Korosztály:II–IV. osztály
további tudnivalók
 •  
 

BARANGOLÁS EURÓPÁBAN ÁLTALÁNOS MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐ
3 fős csapatok
 
Szervező:Szent László Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont,
Tankó Veronika Zita, 0745-861660, zita.tanko@yahoo.de
Időpont:2019. május 10–12.
Helyszín:Nagyvárad
Korosztály:III–IV. osztály
további tudnivalók
 •  
 

VIDÁM VERSEK VERSMONDÓ VERSENYE
egyéni
 
Szervező:Hám János Római Katolikus Iskolaközpont, vidamvvv@yahoo.com
Időpont:2019. április 5–7.
Helyszín:Szatmárnémeti
Korosztály:előkészítő–VIII. osztály
további tudnivalók
 •  
 

GYERMEKSZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ
csoportok
 
Szervező:Péter Kinga, kingapeter@yahoo.com
Időpont:2019. május 3.
Helyszín:Sepsiszentgyörgy
Korosztály:előkészítő–VIII. osztály
további tudnivalók
 •  
 

SZENT LÁSZLÓ, A LOVAGKIRÁLY – RAJZPÁLYÁZAT
egyéni
 
Szervező:Szent László Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont,
Tankó Veronika Zita, 0745-861660, zita.tanko@yahoo.de
Időpont:2019. március 20. (beküldési határidő)
Helyszín:Nagyvárad
Korosztály:előkészítő–XII. osztály
további tudnivalók
 •  
 

KISKURUTTY JÁTÉKTANODA
megyék közti játékprogram óvodásoknak

4 fős csapatok
 
Szervező:Kurutty Oktatási és Művelődési Társaság, tel/fax: 0266 336 361, kiskurutty@yahoo.com
Márton Kinga, 0740-955388
Időpont:2019. április 12–13.
Helyszín:Székelyudvarhely
Korosztály:óvoda
további tudnivalók
 •  
 

BRENYÓ MIHÁLY MATEMATIKAVERSENY
egyéni
 
Szervező:Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Pop Ágnes, popagnes@yahoo.com
Időpont:2019. március 29–31.
Helyszín:Marosvásárhely
Korosztály:III–IV. osztály
további tudnivalók
 •  
 

VILÁGÍTANI TUDOK!
Vallásos ünnepekhez és jeles napokhoz kapcsolódó rajzverseny és csapatjáték óvodásoknak
 
Szervező: Szent Imre Római Katolikus Óvoda, Kolozsvár, grad.szentimre@gmail.com
Időpont:2019. május 17–18.
Helyszín:Kolozsvár
Korosztály:óvoda
további tudnivalók
 •  
 

BUZÁNSZKY JENŐ ERDÉLYI FOCIKUPA  
Szervező:kurkoistvan@yahoo.com
Időpont:2019. május 10–11.
Helyszín:Csíkszentdomokos
Korosztály:IV–VIII. osztály
további tudnivalók
 •