Vissza a nyitóoldalra
 
 
 
e-mail
e-mail
Honlaptérkép Videócsatornánk Kövess minket a Facebook-on
Szezám, nyílj ki!  Szezám, zárulj!

A vesztegzár idején mindenkiből nagy szakács lett. Mi is bőven kaptunk kóstolót a sok finomságból, amit készítettetek.
Jankó Ágnes óvó néni a kolozsvári Vidám Vonatocska Óvodából a Csodálatos bogárvilág témához készített színes, finom szendvicseket.
MADARAK ÉS FÁK NAPJA

Fodor Emőke, szamosújvári tanítónő levele és a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum elemi osztályainak általa könyvbe szerkesztett alkotásai:
Kedves Emese és digitális csapatod!

Örülök, hogy sikerült alkalmazkodnotok az új idők kihívásához. Ebben is példakép vagytok számunkra, hogy a közös célunk, az erdélyi magyar gyerekek nevelése, érdekében folyamatosan tanulunk, alkalmazkodunk.
A szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tantestülete is sokat változott. Számtalan alkalmazás, platform, feladatszerkesztő kipróbálása tette érdekessé napjaink. Mindvégig szemünk előtt volt a cél : a legjobbat a diákokért.
A tanítói csapat online is egységes maradt, naponta online kávézunk és megosztjuk a neten lelt „digikincseket” is, az örömöket, apró kellemetlenségeket is egymással. Nagy nevetések közt egymáson próbáljuk ki a zoom és más platformok használatát, együtt válunk digitális pedagógussá.
Iskolánk naptárába március végére volt betervezve az Iskola másként hét. Sokat gondolkodtunk, mitől lesz másként, hisz akkor már a harmadik hete digitálisan voltunk jelen egymás életében. A komplex, szeptembertől szervezett hetünket elvitte a koronavírus.
Ekkor pattant ki a fejünkből az ötlet, hogy amúgy is mindent együtt szervez az 5 elemi osztály, legyünk most is együtt. A 116 gyerek szüleit egy nagy zárt Facebook csoportba hívtuk, mely közkívánatra a Zárt napok a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum elemi tagozatán nevet kapta. Naponta más tanítópáros adott a szülővárosunkhoz, Szamosújvárhoz kötődő feladatokat a családoknak. A családon belüli együttműködés sok szép példáját láthattuk. Történelmi bemutató, gasztronómia, társasjáték, hídépítés, örmény tánc – és ezen belül olyan kreatív megoldások, hogy nem győztünk csodálkozni. Hét végén a tanítók videóüzenetben köszönték meg a családok munkáját, hisz bár az volt a cél, hogy az ő napjaik tegyük színessé, a végére rájöttünk, hogy mindannyian gazdagabbak lettünk ettől az együttműködéstől.
S ekkor megszületett a döntés, hogy maradjon a közös csoport és hetente lepjük meg a családokat valamivel. A tanulási tartalmakat minden osztály külön kezeli, a Zárt napok…csoport maradt a közös munkáé. Április 24- csatlakoztunk az Egy nap népviseletben kezdeményezéshez, rengeteg fotó érkezett, videót vágtunk belőle. Anyák napjára a tanítók Koncz Zsuzsa Mama kérlek dalára készített videóval kedveskedtek az anyáknak, akik teljes értékű partnerek ebben a helyzetben.
E hétvégén a Madarak és fák napját ünnepeltük együtt. Sok érdekes feladatot ajánlottunk a gyerekeknek, kisfilmeket, madárlest…és azt hogy rajzoljanak madarat illetve írjanak verset. A beküldőknek jutalmat ígértünk, mely eredetileg egy oklevél lett volna.
Nagyon meglepődtünk azon, hogy rengeteg alkotás érkezett. Az előkészítő csak rajzolt, de a többi osztály sikeresebb vagy kevésbé sikeres verseket írt, mindenféle madárról. Úgy gondoltuk, az oklevélnél nagyobb jutalmat érdemelnek ezek az aktív családok.
S ezennel szeretettel felkérünk, legyetek ti a jutalom számukra. Nagy megtiszteltetés mindenkinek, ha a ti oldalatokon megjelenhet, kérjük, olvassátok el, nézegessétek meg az alkotásokat, és ha lehet, közöljétek.

Szívből köszönjük segítségetek, online is hűséges olvasóitok nevében,
Fodor Emőke

Madarak és fák napja
Anyák napja után is érkeztek rajzos-verses vallomások arról, mennyire szeretitek édesanyátokat.


Török Tekla, Somlay Melinda tanító néni I. A osztályos kisdiákja a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, verssel és színes papírvirágokkal lepte meg édesanyját.
Anyák napjára sok őszinte rajzot, kézimunkát, verset küldtetek, hiszen édesanyátoknál nincs fontosabb számotokra.
Ő mindig vigyáz rád, de ez a nap ébresszen rá arra, hogy neked is vigyáznod kell rá. Hogyan? Szeretettel, figyelemmel, minél több apró segítségnyújtással, szófogadással.
Tégy valamit édesanyád örömére — ne csak ma, hanem holnap is!Bíró Csenge, Kátai Judit tanító néni első osztályos kisdiákja Nyárádszeredából küldte el csodaszép „életfáját”.
Bota Nikoletta Johanna, csíkszentdomokosi előkészítő osztályos festménye Gáll Ida tanító néni segítségével jutott el Palackpostánkba.

Ezt a rajzos vallomást Gyávol Kincső előkészítő osztályos nevében Reich Annamária tanító néni küldte a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskolából.


Varga Ákos Bálint „csupa-szív” ajándéka. Első osztályos dési olvasónk tanító nénije Czirmay Júlia.

Péter Izabella és Márton Zsófia óvónők a világháló segítségével mutatták meg medgyesi óvodásaiknak, hogyan készül az anyák napi napocska.
Ha ti megnőtök, jó kezekben lesz a Föld!
Ezt bizonyítják a Föld napjára készült rajzaitok, munkáitok, amelyekből felelősségtudat, aggodalom és szeretet sugárzik.
Bár e nap elmúlt, és mi már közzétettünk egy sorozatot alkotásaitokból, most a később érkezetteken a sor, hiszen Földünkre az év minden napján vigyáznunk kell… kellene.

Thiesz Katalin tanító néni diákjai a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumból:
Moldovai Szende Blanka, Bedő Gergő Gábor és Pál Zoltán.


Szabó Dávid, Czirmay Júlia dési tanító néni elsős kisdiákjának rajza
Bíró Balázs, Bíró Lilla és Kátai Kristóf munkái. Mindhárman Marton Irénke tanítónő előkészítő osztályába járnak Nyárádszeredában.
Péter Izabella és Márton Zsófia óvónők rajzos kézimunkaötlete a medgyesi óvodából.
Kibédi Zalán, Nyíri Petra és Székely Kristóf, Struguraş Ildikó tanító néni előkészítő osztályának három tanulója a marosvásárhelyi Református Kollégiumból az újrahasznosítás jegyében szemétbe szánt anyagokból készített ceruzatartót, társasjátékot, mozaikképet.

A Föld napja alkalmából egy sereg rajzot küldtetek, amelyek közös üzenete: védjük meg bolygónk egészségét, a vizek, a levegő, a termőföld tisztaságát, igyekezzünk óvni az élő és életet adó természetet.

Császár Luca, Csíkszentdomokos, előkészítő A osztály, tanítónője: Gáll Ida
Baumgartner Tamara és Mihály Edvárd, Köllő Angella tanító néni elsősei a nagykárolyi Vasile Lucaciu Iskolából
Gábor Lizetta tanítónő előkészítő osztályos kisdiákjai a marosvásárhelyi Tudor Vladimirescu IskolábólPéter Izabella és Márton Zsófia óvónők Napsugar és Szivárvány csoportja a medgyesi óvodából

A rajz alkotója Szilágyi Zoé, Reich Annamária tanító néni előkészítő osztályos kisdiákja a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Iskolában.
Lukács Édua Struguraş Ildikó tanító néni előkészítő osztályába jár a marosvásárhelyi Református Kollégiumban. A róka és a daru meséjéhez készített papírbábokat. Osztálytársa, Fekete Júlia pedig csodás lisztrajzzal lepett meg.

„Kiszínezném vele… az udvarom” – Orbán Nóra, Gábor Lizetta tanítónő előkészítő osztályos kisdiákja a marosvásárhelyi Tudor Vladimirescu Iskolából a bezártság ideje alatt minden követ befestett. A katicabogár a kedvence.


Árnyjáték Kányádi Sándor Kecske című verséhez. Alkotója Kolb-Schvarckopf Gábriel, előkészítő osztályos a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Iskolában. Tanítója Reich Annamária.