Vissza a nyitóoldalra
 
 
 
e-mail
e-mail
Honlaptérkép Videócsatornánk Kövess minket a Facebook-on
Szezám, nyílj ki!  Szezám, zárulj!

Küldjétek be egyénileg vagy az osztály nevében közösen a megfejtéseket. Aki egyetlen hónapot sem hagy ki, hanem szeptembertől áprilisig minden feladatot megold, és idejében (a következő hónap 15-éig) be is küldi, részt vesz a sorsoláson.
A három szerencsés nyertes ezeket a csodás könyveket kapja ajándékba.

Vágjatok bele!
A játék, az erőpróba – és a nyeremény kedvéért!
 


MAGYAROK A NAGYVILÁGBAN
Októberi megfejtések:
 • A keleti fűszerek, a finom szövetek, az elefántcsont, a drágakövek, az arany csalogatta az európai kereskedőket Indiába.
 • Ausztrália, Óceánia és Antarktisz maradt ki a földrészek közül.
Novemberi megfejtések:
 • Antiókiai Szent Margit Kis-Ázsiában 304-ben halt vértanúhalált.
 • Árpád-házi Szent Margit IV. Béla király leánya 1254-ben lett apáca.
 • A 27 magyar szent közül 14 az Árpád-ház sarja.
Decemberi megfejtések:
 • A Szent Erzsébet jóságáról, tisztaságáról szóló legismertebb legenda a rózsacsoda története. Eszerint Erzsébet éppen kenyeret vitt a szegényeknek, amikor sógora, Henrik kérdésére, hogy mit visz a kötényében, attól tartva, hogy megtiltják neki a jótékonykodást, így válaszolt: – Rózsát. Isten nem engedte, hogy hazugságban maradjon, s lám, a kenyerek valóban rózsává változtak.


KISKÓPÉ – A TERMÉSZET MESTEREI
Októberi megfejtések:
 • Az aranyeke és a csodamalom című mesében a hangyák és a békák jósolnak esőt. Rajtuk kívül a medve, a szúnyog, a légy, a méh, a tyúk, a fecske, disznóöléskor a lép formája, januárban 12 vöröshagyma jelzi a várható időt.
Novemberi megfejtések:
 • Népi tisztítószerek: citromlé, hagymalé, ecet, tej foltok eltüntetésére, keményítésre krumpli, rizs, fényesítésre lenolaj, fenyőgyanta, hajmosásra csalán, kamilla, diólevél, szomorúfűz főzete. A cirokból, nyírfaágból seprűt kötöttek. A bükkfa hamujából főzött lúggal mostak, szapultak, súrolgattak. A kukoricacsuhéból kötött penetővel seperték ki a parazsat, hamut a kemencéből. Az ajtóra diólevelet akasztottak, az ablakba muskátlit ültettek a legyek ellen. A vadalmából főzött ecettel bútort, ablakot fényesítettek, de csillapította a lázat is.
Decemberi megfejtések:
 • hegyi: juhar, árnika, imola, babér, csipkeharaszt, cickány, tasakospatkány, kecske
 • alpesi: zerge, gőte, harangvirág, kökörcsin, kőszáli kecske
 • havasi: gyopár, kankalin, kosbor, sisakvirág, macskagyökér, hagyma, mák, törpefenyő, cirbolyafenyő, áfonya, kőrózsa, lile, sármány, sarlósfecske, pinty, varjú, hófajd, cincér, pocok, hód, mormota, nyúl.


SZÓLJ, SZÁM!
Szeptemberi megfejtések:
 1. iskolás: tanuló; iskolázott: tanult, képzett; iskoláztat: taníttat, fizeti a tanulását; iskolaérett: eléggé fejlett a tanuláshoz; iskolakerülő: lógós; iskolaorvos: iskolai rendelő orvosa. Iskola: tanoda.
 2. Addig járt iskolába, míg a málé kisült: keveset járt iskolába. Legjobb iskola a tapasztalás: fontos a gyakorlati tapasztalat. Ha a deákot kötve viszik az iskolába, nem lesz pap belőle: aki nem szeret tanulni, nem lesz értelmiségi. Többet járt az iskola mellé, mint az iskolába: iskolakerülő. Ne csak tudd a jót, hanem tedd is: tenni kell a jót, nemcsak hirdetni.
 3. Sokat tud. Tudd meg! Mindent belead. Add tovább! Mesét mond. Mondd meg az igazat! Apu okkal szid. Ne szidd, ha nem hibás! Virágot szed. Szedd a lábad!
Októberi megfejtések:
 1. Falevél, postai, elektronikus levél, könyv, füzet lapja, levelestészta.
 2. leveles, levelez, levelező, levelezői, levelezés, leveli, levélke, levélírás, levéltár, levélrügy, levéltetű, levéltitok, levelesláda, útlevél, körlevél, fuvarlevél, megbízólevél, levelezőhálózat, négylevelő, tűlevelű, stb.
 3. A nem teszi ki az ablakba szólás ma azt jelenti: nem dicsekszik vele, sőt szégyelli. Régen a levelet kitették az ablakba, hogy mindenki olvashassa. Ha viszont tartalma restellnivaló volt, inkább rejtegették.
Novemberi megfejtések:
 1. tökéletes: nincs hibája; tökéletlen: gyengén sikerült, esendő, ügyetlen; tökfedő: fejrevaló; tökfejű: buta; tökkelütött: bugyuta; tökmag: a tök magja, kicsi, alacsony; tökfilkó: buta, rosszféle; tökmindegy: teljesen mindegy; tökrészeg: nagyon berúgott.
 2. Az add meg, Uram, de most mindjárt szólást akkor mondjuk, ha valaki türelmetlenül követelőzik.
 3. Most mindjárt: rögtön, azonnal, rögvest, tüstént, menten, hamar, gyorsan, nyomban, hirtelen, most rögtön, ebben a percben, ebben a szempercben, ebben a pillanatban, egy szempillantás alatt, mire hármat számolok.
Decemberi megfejtések:
 1. szárnyal, szárnyasodik, szárnyalás, szárnyaló, szárnyacska, szárnyú, szárnyas, szárnyas ajtó, ablak, oltár, szárnyashangya, háziszárnyas, szárnyhegy, szárnytoll, szárnytörés, szárnytávolság, szárnycsappás, szárnycsattogás, szárnyrebbenés, szárnypróbálgatás, szárnyaszegett, szárnysegéd, ablak-, ajtó-, kapu-, épületszárny, sólyomszárny, védőszárny, műszárny, balszárny (a csapatnak), bal szárny (a madárnak), szárnyra kel, szárnyon jár.
 2. Közel: egy ugrásnyira, macskaugrásnyira, kőhajításnyira, bakarasznyira, egérfarknyira, egy köpésnyire, akárhány mérföld, csak közel legyen, közel, mint füst a lánghoz, közelebb az ing, mint a suba, erre közelebb, arra hamarabb.
  Távol: messze van, mint ég a földtől; mint Makó Jeruzsálemtől; a messzeségben; a világ végén; távol a világ zajától; az óperenciás tengeren is túl; ahol a madár se jár; egy mérföld meg egy darab.
  Rövid ideig: szempillantásnyi; szemvillanásnyi; sóhajtásnyi; röpke ideig; kérészéletű; tiszavirág-életű; akkorát aludt, mint egy szúnyogláb; ideig óráig; addig, míg a cipó kisül; míg a szél eláll; pünkösdi királyság.
  Sokáig: időtlen időkig; unos untig; amíg kinő a szakálla; amíg hét bocskort elkoptat; amíg a lábát lejárja; rövid az élet, hosszú a sír; sok puliszkát (babot) kell addig megenned; sok víz lefolyik még addig a Maroson; majd, ha fagy, s hó lesz nagy; nem éri meg hajason, s kopaszon is bajoson; idővel, ha bírjuk tüdővel.
 3. Hajadon: nem férjezett, még leány. Régen csak az asszonyok viseltek fejkendőt vagy főkötőt. Az esküvő után felkontyolták, és menyecskekendőt kötöttek rá, vagyis bekötötték a fejét. Innen ered, hogy a lánynak még nincs bekötve a feje, azaz hajadon.
  Hajadonfőtt: fedetlen fejjel.
  Férfi fejfedők: kalap, sapka, sipka, kucsma, csákó, sisak, süveg, föveg, cilinder, csuklya, turbán, bukósisak, szalmakalap.
  Női fejfedők: fejkendő, kiskendő, nagykendő, hárászkendő, keszkenő, főkötő, kalap, szalmakalap, sapka, kucsma, csuklya, párta, fátyol, burka, fityula.


REJTVÉNYKIRÁLY
Szeptemberi megfejtések:
 • Mert a vakáció is nagyon rövid volt.
Októberi megfejtés:
 • Nagyon egészségesnek látszik.
Novemberi megfejtés:
 • Megette a kenyere javát.
Decemberi megfejtés:
 • ...milyen sokan várnak rám!