Vissza a nyitóoldalra
 
 
 
e-mail
e-mail
Honlaptérkép Videócsatornánk Kövess minket a Facebook-on
Szezám, nyílj ki!  Szezám, zárulj!

Küldjétek be egyénileg vagy az osztály nevében közösen a megfejtéseket. Aki egyetlen hónapot sem hagy ki, hanem szeptembertől áprilisig minden feladatot megold, és idejében (a következő hónap 15-éig) be is küldi, részt vesz a sorsoláson.
A három szerencsés nyertes ezeket a csodás könyveket kapja ajándékba.

Vágjatok bele!
A játék, az erőpróba – és a nyeremény kedvéért!
 


KÓSZABÓSZA – MAGYAROK A NAGYVILÁGBAN
Októberi megfejtések:
 • A keleti fűszerek, a finom szövetek, az elefántcsont, a drágakövek, az arany csalogatta az európai kereskedőket Indiába.
 • Ausztrália, Óceánia és Antarktisz maradt ki a földrészek közül.
Novemberi megfejtések:
 • Antiókiai Szent Margit Kis-Ázsiában 304-ben halt vértanúhalált.
 • Árpád-házi Szent Margit IV. Béla király leánya 1254-ben lett apáca.
 • A 27 magyar szent közül 14 az Árpád-ház sarja.
Decemberi megfejtések:
 • A Szent Erzsébet jóságáról, tisztaságáról szóló legismertebb legenda a rózsacsoda története. Eszerint Erzsébet éppen kenyeret vitt a szegényeknek, amikor sógora, Henrik kérdésére, hogy mit visz a kötényében, attól tartva, hogy megtiltják neki a jótékonykodást, így válaszolt: – Rózsát. Isten nem engedte, hogy hazugságban maradjon, s lám, a kenyerek valóban rózsává változtak.
Januári megfejtések:
 • Árpád-házi Jolán (Violant d’Hongria) aragóniai királyné két leghíresebb féltestvére Szent Erzsébet és IV. Béla király volt.
 • Skóciai Szent Margit és Szent Erzsébet volt az a két magyar királyleány, aki Jolántához hasonlóan kitűnt idegen környezetéből bölcsességével, műveltségével, jóságával.
Februári megfejtések:
 • Az 1848–49-es szabadságharc legismertebb lengyel tábornoka Józef Bem volt.
 • Árpád-házi Erzsébet volt az a magyar királyleány, akit 1211-ben mindössze négyévesen vittek jegyese országába, Türingiába, Eisenachba, majd Wartburg várába.
 • A só az ételben című népmese szól a só fontosságáról.


KISKÓPÉ – A TERMÉSZET MESTEREI
Októberi megfejtések:
 • Az aranyeke és a csodamalom című mesében a hangyák és a békák jósolnak esőt. Rajtuk kívül a medve, a szúnyog, a légy, a méh, a tyúk, a fecske, disznóöléskor a lép formája, januárban 12 vöröshagyma jelzi a várható időt.
Novemberi megfejtések:
 • Népi tisztítószerek: citromlé, hagymalé, ecet, tej foltok eltüntetésére, keményítésre krumpli, rizs, fényesítésre lenolaj, fenyőgyanta, hajmosásra csalán, kamilla, diólevél, szomorúfűz főzete. A cirokból, nyírfaágból seprűt kötöttek. A bükkfa hamujából főzött lúggal mostak, szapultak, súrolgattak. A kukoricacsuhéból kötött penetővel seperték ki a parazsat, hamut a kemencéből. Az ajtóra diólevelet akasztottak, az ablakba muskátlit ültettek a legyek ellen. A vadalmából főzött ecettel bútort, ablakot fényesítettek, de csillapította a lázat is.
Decemberi megfejtések:
 • hegyi: juhar, árnika, imola, babér, csipkeharaszt, cickány, tasakospatkány, kecske
 • alpesi: zerge, gőte, harangvirág, kökörcsin, kőszáli kecske
 • havasi: gyopár, kankalin, kosbor, sisakvirág, macskagyökér, hagyma, mák, törpefenyő, cirbolyafenyő, áfonya, kőrózsa, lile, sármány, sarlósfecske, pinty, varjú, hófajd, cincér, pocok, hód, mormota, nyúl.
Januári megfejtések:
 • A vadászatra kitenyésztett világhírű magyar kutyafajták a rövidszőrű és a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó és a magyar agár.
Februári megfejtések:
 • Lövétén régen a farsangi menetben bika és ökör álarcosok is mókáztak.
 • Mezőpanitban nem volt farsang a nagyszülők fiatalkorában. Az idei iskolai jelmezbálon volt medve, gólya, pók, macska, tigris, béka, elefánt jelmez.


SZÓLJ, SZÁM!
Szeptemberi megfejtések:
 1. iskolás: tanuló; iskolázott: tanult, képzett; iskoláztat: taníttat, fizeti a tanulását; iskolaérett: eléggé fejlett a tanuláshoz; iskolakerülő: lógós; iskolaorvos: iskolai rendelő orvosa. Iskola: tanoda.
 2. Addig járt iskolába, míg a málé kisült: keveset járt iskolába. Legjobb iskola a tapasztalás: fontos a gyakorlati tapasztalat. Ha a deákot kötve viszik az iskolába, nem lesz pap belőle: aki nem szeret tanulni, nem lesz értelmiségi. Többet járt az iskola mellé, mint az iskolába: iskolakerülő. Ne csak tudd a jót, hanem tedd is: tenni kell a jót, nemcsak hirdetni.
 3. Sokat tud. Tudd meg! Mindent belead. Add tovább! Mesét mond. Mondd meg az igazat! Apu okkal szid. Ne szidd, ha nem hibás! Virágot szed. Szedd a lábad!
Októberi megfejtések:
 1. Falevél, postai, elektronikus levél, könyv, füzet lapja, levelestészta.
 2. leveles, levelez, levelező, levelezői, levelezés, leveli, levélke, levélírás, levéltár, levélrügy, levéltetű, levéltitok, levelesláda, útlevél, körlevél, fuvarlevél, megbízólevél, levelezőhálózat, négylevelő, tűlevelű, stb.
 3. A nem teszi ki az ablakba szólás ma azt jelenti: nem dicsekszik vele, sőt szégyelli. Régen a levelet kitették az ablakba, hogy mindenki olvashassa. Ha viszont tartalma restellnivaló volt, inkább rejtegették.
Novemberi megfejtések:
 1. tökéletes: nincs hibája; tökéletlen: gyengén sikerült, esendő, ügyetlen; tökfedő: fejrevaló; tökfejű: buta; tökkelütött: bugyuta; tökmag: a tök magja, kicsi, alacsony; tökfilkó: buta, rosszféle; tökmindegy: teljesen mindegy; tökrészeg: nagyon berúgott.
 2. Az add meg, Uram, de most mindjárt szólást akkor mondjuk, ha valaki türelmetlenül követelőzik.
 3. Most mindjárt: rögtön, azonnal, rögvest, tüstént, menten, hamar, gyorsan, nyomban, hirtelen, most rögtön, ebben a percben, ebben a szempercben, ebben a pillanatban, egy szempillantás alatt, mire hármat számolok.
Decemberi megfejtések:
 1. szárnyal, szárnyasodik, szárnyalás, szárnyaló, szárnyacska, szárnyú, szárnyas, szárnyas ajtó, ablak, oltár, szárnyashangya, háziszárnyas, szárnyhegy, szárnytoll, szárnytörés, szárnytávolság, szárnycsappás, szárnycsattogás, szárnyrebbenés, szárnypróbálgatás, szárnyaszegett, szárnysegéd, ablak-, ajtó-, kapu-, épületszárny, sólyomszárny, védőszárny, műszárny, balszárny (a csapatnak), bal szárny (a madárnak), szárnyra kel, szárnyon jár.
 2. Közel: egy ugrásnyira, macskaugrásnyira, kőhajításnyira, bakarasznyira, egérfarknyira, egy köpésnyire, akárhány mérföld, csak közel legyen, közel, mint füst a lánghoz, közelebb az ing, mint a suba, erre közelebb, arra hamarabb.
  Távol: messze van, mint ég a földtől; mint Makó Jeruzsálemtől; a messzeségben; a világ végén; távol a világ zajától; az óperenciás tengeren is túl; ahol a madár se jár; egy mérföld meg egy darab.
  Rövid ideig: szempillantásnyi; szemvillanásnyi; sóhajtásnyi; röpke ideig; kérészéletű; tiszavirág-életű; akkorát aludt, mint egy szúnyogláb; ideig óráig; addig, míg a cipó kisül; míg a szél eláll; pünkösdi királyság.
  Sokáig: időtlen időkig; unos untig; amíg kinő a szakálla; amíg hét bocskort elkoptat; amíg a lábát lejárja; rövid az élet, hosszú a sír; sok puliszkát (babot) kell addig megenned; sok víz lefolyik még addig a Maroson; majd, ha fagy, s hó lesz nagy; nem éri meg hajason, s kopaszon is bajoson; idővel, ha bírjuk tüdővel.
 3. Hajadon: nem férjezett, még leány. Régen csak az asszonyok viseltek fejkendőt vagy főkötőt. Az esküvő után felkontyolták, és menyecskekendőt kötöttek rá, vagyis bekötötték a fejét. Innen ered, hogy a lánynak még nincs bekötve a feje, azaz hajadon.
  Hajadonfőtt: fedetlen fejjel.
  Férfi fejfedők: kalap, sapka, sipka, kucsma, csákó, sisak, süveg, föveg, cilinder, csuklya, turbán, bukósisak, szalmakalap.
  Női fejfedők: fejkendő, kiskendő, nagykendő, hárászkendő, keszkenő, főkötő, kalap, szalmakalap, sapka, kucsma, csuklya, párta, fátyol, burka, fityula.
Januári megfejtések:
 1. Egybetűs magyar szavak: A magyar nyelv tömör. E tömörség érték, tudod-e? Jött, s ment is. Ó, ez csodás! Az ó néha szebb, mint az új. Ő a barátom. Á, hagyjuk! Ü tudja. (ü=ő, tájnyelvi szó)
 2. A két szótő: tör és ment.
 3. Szép: nagyon, feltűnően, igézően, lélegzetelállítóan, bámulatosan, mesésen, tündérien.
  Érdekes: lebilincselően, elképzelhetetlenül, hihetetlenül, szerfelett, módfelett, roppant.
  Finom: rendkívül, ellenállhatatlanul, ínycsiklandóan, nyálcsordítóan, étvágygerjesztően.
  Borzasztóan: csúnya, ronda, visszataszító, piszkos, elhanyagolt, ocsmány.
  Szörnyen: unalmas, semmitmondó, ízléstelen, rút,fárasztó, nyomasztó.
  Rettentően: gonosz, büdös, undorító, gusztustalan, utálatos.
Februári megfejtések:
 1. A bogár szó töve a bog. Közös bennük, hogy mindkettő kicsi, gömbölyű, kemény.
  Bogoz: bogra köt, megcsomóz;
  összebogzódik: kibogozhatatlan lesz, összegubancolódik;
  bogos: csomós, göcsös;
  boglár: ruhán, övön, süvegen, lószerszámon viselt gömbölyű ékszer;
  boglárka: kerek és gömbölyű kis virág;
  bogaras: furcsa szokásai vannak, szeszélyes (eredetileg állatra mondták, ha megkergült a fülébe mászott bogártól);
  bogarász: átkutat, keresgél, eredetileg hajban tetűt, később bárhol valami apróságot;
  bogároz: eredetileg a bögölycsípés miatt összevissza futkározó állatra mondták, később minden elcsatangolóra;
  bogárhátú: gyékénnyel fedett ház, szekér, kis, kerek tetejű autó, pl. Volkswagen.
 2. Az ikerszóban megváltozott a szavak eredeti jelentése: dirib-darab, illeg-billeg, billeg-ballag, mendemonda, sebbel-lobbal, zenebona, hébe-hóba, szedett-vedett.
  Az ikerszóban játékosabb, nyomatékosabb lett a szavak jelentése: dirmeg-dörmög, izeg-mozog, irkafirka, cseng-bong, pitteg-pattog, icipici, cserebere, tyúkom-búkom, irul-pirul.
 3. Lámpaláza van: szorong, izgul, fél a szerepléstől (a lámpák, reflektorok fényétől), a vizsgától, feleléstől.
  Hajléktalan: nincs otthona.
  Édes az álom: nyugodt, pihentető álom.
  Kutyabaja nincs: egészséges.
  Harap a hideg: csípős, kemény fagy van.


REJTVÉNYKIRÁLY
Szeptemberi megfejtések:
 • Mert a vakáció is nagyon rövid volt.
Októberi megfejtés:
 • Nagyon egészségesnek látszik.
Novemberi megfejtés:
 • Megette a kenyere javát.
Decemberi megfejtés:
 • ...milyen sokan várnak rám!
Januári megfejtés:
 1. Kékre
 2. Boldog új évet!
februári megfejtés:
 1. Nahát, milyen remek jelmez!
HÓ-NAPSI A Hó-Napsi pályázati feladatainak megfejtése:

 • Sok hó, sok búza;
 • Benedek Elek;
 • Csak a feketerigó maradt feketének.

Nyertesek:

 • Nagy Áron, Lemhény;
 • Deák Dávid, Kolozsvár;
 • Lukács Andrea, Brassó;
 • Nagy Sarolta, Mezőpanit;
 • Péter Viktória, Szilágycseh;
 • Sájter Klaus, Csíkpálfalva;
 • Srédi Jázmin Kincső, Kaplony.