Vissza a nyitóoldalra
 
 
 
e-mail
e-mail
Honlaptérkép Videócsatornánk Kövess minket a Facebook-on
Szezám, nyílj ki!  Szezám, zárulj!

Küldjétek be egyénileg vagy az osztály nevében közösen a megfejtéseket. Aki egyetlen hónapot sem hagy ki, hanem szeptembertől áprilisig minden feladatot megold, és idejében (a következő hónap 15-éig) be is küldi, részt vesz a sorsoláson.
A három szerencsés nyertes ezeket a csodás könyveket kapja ajándékba.

Vágjatok bele!
A játék, az erőpróba – és a nyeremény kedvéért!
 


MAGYAROK A NAGYVILÁGBAN
Októberi megfejtések:
 • A keleti fűszerek, a finom szövetek, az elefántcsont, a drágakövek, az arany csalogatta az európai kereskedőket Indiába.
 • Ausztrália, Óceánia és Antarktisz maradt ki a földrészek közül.


A TERMÉSZET MESTEREI
Októberi megfejtések:
 • Az aranyeke és a csodamalom című mesében a hangyák és a békák jósolnak esőt. Rajtuk kívül a medve, a szúnyog, a légy, a méh, a tyúk, a fecske, disznóöléskor a lép formája, januárban 12 vöröshagyma jelzi a várható időt.


SZÓLJ, SZÁM!
Szeptemberi megfejtések:
 1. iskolás: tanuló; iskolázott: tanult, képzett; iskoláztat: taníttat, fizeti a tanulását; iskolaérett: eléggé fejlett a tanuláshoz; iskolakerülő: lógós; iskolaorvos: iskolai rendelő orvosa. Iskola: tanoda.
 2. Addig járt iskolába, míg a málé kisült: keveset járt iskolába. Legjobb iskola a tapasztalás: fontos a gyakorlati tapasztalat. Ha a deákot kötve viszik az iskolába, nem lesz pap belőle: aki nem szeret tanulni, nem lesz értelmiségi. Többet járt az iskola mellé, mint az iskolába: iskolakerülő. Ne csak tudd a jót, hanem tedd is: tenni kell a jót, nemcsak hirdetni.
 3. Sokat tud. Tudd meg! Mindent belead. Add tovább! Mesét mond. Mondd meg az igazat! Apu okkal szid. Ne szidd, ha nem hibás! Virágot szed. Szedd a lábad!
Októberi megfejtések:
 1. Falevél, postai, elektronikus levél, könyv, füzet lapja, levelestészta.
 2. leveles, levelez, levelező, levelezői, levelezés, leveli, levélke, levélírás, levéltár, levélrügy, levéltetű, levéltitok, levelesláda, útlevél, körlevél, fuvarlevél, megbízólevél, levelezőhálózat, négylevelő, tűlevelű, stb.
 3. A nem teszi ki az ablakba szólás ma azt jelenti: nem dicsekszik vele, sőt szégyelli. Régen a levelet kitették az ablakba, hogy mindenki olvashassa. Ha viszont tartalma restellnivaló volt, inkább rejtegették.


REJTVÉNYKIRÁLY
Szeptemberi megfejtések:
 • Mert a vakáció is nagyon rövid volt.
Októberi megfejtés:
 • Nagyon egészségesnek látszik.