Vissza a nyitóoldalra
 
 
 
e-mail
e-mail
Honlaptérkép Videócsatornánk Kövess minket a Facebook-on
Szezám, nyílj ki!  Szezám, zárulj!

ÉVA NÉNI ERDŐANGYALLÁ VÁLTOZOTT
Kiss Bitay Éva emlékére
(1928–2017)


Több mint 50 éven át mesélt a Napsugárban állatokról, növényekről, a csodás és titokzatos természetről. Biológia tanárnőként, 37 könyv és 500 ismeretterjesztő cikk szerzőjeként egy életen át tanult és tanított, olvasott, kutatott, kérdezett, és választ keresett sok-sok izgalmas kérdésre.
Szeptemberi és októberi lapszámunkba még megírta meséit, és kész volt a terv egész tanévre. Már sosem tudjuk meg, mit írt volna A hó és a fagy világa, a Farkasok, Az ember és a kutya, Milyen okos a ló?, Természetvédelem a magasból, Mérgező szépségek és A szivárvány című cikkeiben, de az bizonyos, hogy érdekes és tanulságos lett volna minden sora.
Érdekes, mert amit vagy akit szeretünk, azt soha nem találjuk unalmasnak, arra mindig úgy csodálkozunk rá, mintha először látnánk. Éva néni szerette a természetet, és nem győzte bontogatni, és nekünk is megmutatni meglepetéseit.
Tanulságos pedig azért volt minden meséje, mert a jelenségek mögött mindig a törvényt kereste. Meglátta az összefüggéseket, a természet belső rendjét és az ember szerepét, felelősségét e rend megőrzésében vagy összekuszálásában.
Bölcsessége, erkölcsi példája csak a legnagyobb tudósokéhoz mérhető: a teremtett világ mélyét vagy magasát kutatva szigorú logikával haladt az okok és okozatok lépcsőfokain, de végső következtetésként mindig fejet hajtott a Teremtő nagysága előtt.
Utolsó meséje az októberi Napsugárban jelent meg. Az általa oly szeretett erdőről írt. Nem búcsúnak szánta, de befejező mondatát hagyatékként őrizzük meg: Ha élni akarunk, és felelősséget érzünk az utánunk jövő nemzedékek iránt, védjük és szeressük erdeinket!
Novemberi Napsugár-meséjének tervezett címe ez volt: A láthatatlanná válás művészete.
Kiss Bitay Évának nem volt ideje megírni, hogyan rejtőzködik az őzgida, a botsáska vagy a buksifejű lepke, de ránk hagyta a feladat boldog izgalmát: mindezt felkutatni, megfigyelni, megérteni.
Maga pedig földi szemünknek láthatatlanná vált. Seregébe hívta a Természet angyala: oly nagy az ember-okozta pusztítás, hogy talán már csak az angyalok ereje mentheti meg az életet.
Olvasd Éva néni írásait, és barátod lesz minden ág és bogár. Amikor pedig becsukod a könyvet, az Erdőangyal lelkedben folytatja a mesét.

Zsigmond Emese,
a Napsugár gyermeklap főszerkesztője