JANUÁRI MEGFEJTÉSEK

SZÓLJ SZÁM

1. Kedves Beáták, tudtátok, hogy nevetek latin eredetű? Azt jelenti: boldog. Kutassatok, vajon mit jelentenek az alábbi idegen eredetű, de elmagyarosodott keresztnevek:

Blanka – fehér, Angella – angyal, Róza – rózsa, Bella – szép, Felícia – boldog, Auróra – hajnal, Péter – kőszikla, Viktor – győző, Félix – boldog, Benedek – áldott. 

2. Mit jelent: boldog, mint az üveges, amikor hanyatt esik? Keressetek még ilyen tréfás szólásokat, közmondásokat, amelyek épp az ellenkezőjét jelentik annak, amit állítanak.

Boldog, mint az üveges, amikor hanyatt esik. – Boldogtalan, bosszús, hiszen összetört a számára kenyérkeresetet jelentő üveg.

Okos, mint a tordai kos. – Buta.

Krokodilkönnyeket hullat. – Nem sajnálja, csak mímeli a sírást.

Nesze semmi, fogd meg jól. – Valójában semmit sem kapsz.

Mehet panaszra a sóhivatalba. – Hiába panaszkodik, semmi értelme.

Ő sem jobb a Deákné vásznánál. – Hibás, téves, rossz minőségű.

3. Fejezzétek ki egyetlen igével: megveszi az Isten hidege. Gyűjtsetek minél több rokon értelmű kifejezést, szólást, közmondást.

Megveszi az Isten hidege. – fázik, fagyoskodik, vacog, vacog a foga, borzong, megdermed, meggémberedik, remeg, reszket, didereg, cidrizik, citerázik, lúdbőrözik, remeg a hidegtől, rázza a hideg, futkos a hideg a hátán, reszket, mint a nyárfalevél, mint a kocsonya, mint a fázós agár.

            Ki milyen fával tüzel, úgy melegedik.

            Olyan fát tégy a tűzre, ami ég.

            Aki fázik, fogjon fát a kezébe.

            Aki fázik, reszkessen.

Nyertesek

a gyergyószentmiklós Fogarasy Mihály Általános Iskola III. A osztálya;

a lövétei III. osztály.